Yeni Araştırmalar Yeni Bakışlar - 6

Yeni Araştırmalar Yeni Bakışlar - 6
Takvimime Ekle 2020-03-Tue 00:00 2020-03-Tue 00:00 Europe/Istanbul Yeni Araştırmalar Yeni Bakışlar - 6 Seminerin kaynağı olan tez çalışmasında Türkiye’de İslâmcılık tarihi, özellikle devlete bakışı ve tarihsel süreçte farklılaşması açısından dört döneme ayrılmıştır.… İDP Sıtkı Türkan Kütüphanesi

Seminerin kaynağı olan tez çalışmasında Türkiye’de İslâmcılık tarihi, özellikle devlete bakışı ve tarihsel süreçte farklılaşması açısından dört döneme ayrılmıştır. Buna göre İslâmcılık, 19. yüzyılın ortalarından itibaren devleti kurtarma, devlete küsme, devlet kurma evrelerinden geçmiş, içinde bulunduğumuz zamanda devleti dönüştürme fikri baskın hale gelmiştir. Bu çalışmada İslâmcı dergiler bu perspektifle taranarak İslâmcıların söylemleri analiz edilmiştir. İslâmcılığın AK Parti iktidarları döneminde öldüğü, devlete eklemlendiği, otoriterleştiği, muhafazakârlaştığı veya derece yükselterek yoluna devam ettiği gibi yaklaşımların bazı argümanları da kullanılmış, fakat yeni bir teorik bakış teklif edilmiştir. İzzet arayışı ve ıslah kavramlarının çevresinde örgülenen bu yaklaşımda, İslâmcılığın bu dönemde izzet arayışı boyutunun baskın hale geldiği ve ıslah boyutunun ihmal edildiği iddia edilmiştir. İslâmcıların ıslah yöntemini ihmal etmesi dolayısıyla ortaya yeni problem alanları da çıkmıştır. Seminerde bu teorik bakış tartışmaya açılacaktır.

Seminerin Kaynağı
Ali Haydar Beşer, “Üçüncü Nesil İslâmcıların Söylem Farklılığı”, yayımlanmamış doktora tezi, Sakarya Üniversitesi, 2020.

Ali Haydar Beşer Kimdir?

1983 İstanbul-Fatih doğumlu. İlkokulu Fatih’te, ortaokul ve liseyi Sakarya Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2004’te Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 2009 yılında Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisansını 2011’de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Görevlendirmeyle 2009-2012 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak, 2015-2016’da University of Illinois at Urbana-Champaign’de (ABD) misafir araştırmacı olarak bulundu. Doktorasını Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı’nda 2020’de (?) tamamladı. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Paylaş: