3. İSLAMCI DERGİLER SEMPOZYUMU BAŞLADI

3. İSLAMCI DERGİLER SEMPOZYUMU BAŞLADI

“1908’den Günümüze İslamcılık Düşüncesi ve Dergiler” konulu 3. İslamcı Dergiler Sempozyumu Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış programı ile başladı. 3 gün sürecek sempozyumun 21 Nisan Cumartesi ve 22 Nisan Pazar günkü oturumlarına İLEM'de devam edilecek.

Sempozyumda 1908’den günümüze İslamcılık düşüncesi ve İslamcı dergilerin ele alınacağı oturumlar düzenlenecek. Böylelikle İslamcılık düşüncesinin oluşumunda, gelişiminde ve aktarımında önemli işlevlere sahip olan meseleler, kişiler ve dergilerin ele alınması hedefleniyor.

Bu sayede bir anlamda ilk nüvelerinden günümüze kadar Türkiye’de İslamcılık düşüncesinin oluşum ve gelişim biçimleri ortaya konmuş olacak ve İslamcılığın geçmiş perspektifi ile gelecek vizyonu arasında bir köprü kurulmaya çalışılacak.

Bu çerçevede ele alınması düşünülen başlıca konular:

  • İslamcı yayıncılığın tarihi
  • İslamcı dergilerin yayıncılık hayatındaki yeri
  • 1980 sonrası yayımlanan önemli İslamcı dergilerinin (İktibas, İslam, İlim ve Sanat, İmza, Girişim, Kadın ve Aile, Bilgi ve Düşünce, Altınoluk, Dünya ve İslam, Haksöz, Gerçek Hayat vb.) çeşitli kaynaklar ve özel konular etrafında incelenmesi
  • 1980 sonrası yayıncılıkla ilgili gelişmelerin İslamcı dergiler bağlamında değerlendirilmesi
  • 1980 sonrası dönemdeki ulusal ve uluslararası sosyal, siyasal ve iktisadi gelişmelerin İslamcı dergilerdeki yansımaları
  • Başlangıcından günümüze İslamcı dergilerin karşılaştırmalı bir biçimde incelenmesi
  • Çeşitli sosyal meselelerin veya kavramların (medeniyet, İslam birliği, İslam devleti, sanat, edebiyat, siyaset, gençlk, kadın, eğitim vb) bu dergilerdeki yeri ve temsili
  • Dergilerin yayın biçimleri ve türleri
  • 1980 sonrası dönemde İslamcı yayıncılıkta öne çıkan aktörler ve figürler

Tanıklıklar Oturumu
21 Nisan Cumartesi saat 16:00'da Ahmet Mercan, Ahmet Taşgetiren, Ali Haydar Haksal, Cevat Özkaya ve Hamza Türkmen'in katılacağı tanıklıklar oturumu gerçekleştirilecek. Bilal Kemikli'nin başkanlık edeceği oturumda İslamcı yayıncılığın gelişimi konuşulacak. Döneme dair hatıralar paylaşılacak. Tecrübeler üzerinden İslami yayıncılığın macerası konuşulacak.
Tanıklıklıkar oturumu İlem’de düzenlenecek.

Bildiriler Kitaplaşacak
Önceki sempozyumlarında olduğu gibi, 3. İslamcı Dergiler Sempozyumu bildirileri de genişlettirilerek kitap haline getirilecek. İDP sempozyum kitapları İslamcı dergilere dair ilk çalışma olma özelliğine sahiptirler.

3. İslamcı Dergiler Sempozyumu takvimi için TIKLAYINIZ
Özet Kitapçığı için TIKLAYINIZ

Paylaş: